instagram.com/terje244

instagram.com/kekki244

keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Let's talk about money

Kun kello näyttää 6.30 (Suomessa 4.30) on kai ihan ok nousta ylös, juoda kuppi kahvia ja puhua rahasta?

Tuli toivomus, että kerrottaisiin vähän mitä täällä lomailu kustantaa. Aloitetaan perusasioista. Valuuttanahan täällä on AED eli dirham. Riippuen päivästä ja paikasta on 1AED 0,20-0,25€. Me kun vaihdoimme rahaa viime tingassa Helsinki-Vantaalla niin meidän kurssi on 4,03 elikkä 0,25€. Täällä kun olisi vaihtanut rahaa niin kurssi olisi ollut noin 5 eli 0,20€. Rikas maa ja rikkaat ihmiset kun nämä öljysheikit ovat niin tippiä täällä ei vierailta odoteta vaan hintoihin on lisätty 10% service fee.



Matkojen hinnathan tänne vaihtelee aikalailla 1500€ ylöspäin sisältäen lennot + hotelli (kahelta hengeltä). Hotellin taso ja sijainti, matkustusajankohta, lentoreitti ja -yhtiö ja varmaankin se miten ajoissa/myöhään matkan varaa vaikuttaa hintaan. Meillä on kymmenen päivän reissu viiden tähden hotellissa rannan läheisyydessä ja hintaa tuli reilu 2000€ (matkaan lähdettiin siis kahden päivän varoitusajalla).

Halpa reissukohde tämä ei missään nimessä ole. Ainakaan jos on tottunut reissaamaan Itäisemmässä Aasiassa (Indonesia, Thaimaa, Laos jne). Rannalla ja hotellin altaalla löhöily ei tosin maksa mitään, mutta jos haluaa suorittaa jotain aktiviteetteja niin niistä kyllä pyydetään täällä hyvät hinnat. Meillä ei ole tapana suunnitella sen tarkempaa budjettia lomille, mutta tässä vähäsen omia kokemuksia maan hintatasosta.

Aktiviteetit
Aktiviteettejahan täällä nimittäin riittää: laskuvarjohyppyä (tandem noin 500€), helikopteriajelua (200€-300€/hlö), jahtiristeilyjä, vesipuistoa (noin 60€), erilaisia nähtävyysretkiä, vesieläintarhoja, delfiinipuistoa ja niin edelleen. Kun aika ja raha ei ihan kaikkiin tekemisiin taivu (ja loman tarkoitus olikin rentoutua ja löhöillä suurimmaksi osaksi) niin piti mielenkiinnon kohteita karsia. Me päätimme satsata Ski Dubaissa lumilautailuun, golffaamiseen sekä Desert Safari touriin. 

Ski Dubai on maailman suurin (oletan, en jaksa tarkistaa) sisälaskettelukeskus. Ski Slope full day pass eli edistyneemmille laskijoille suunnattu mesta koko päivän lippu sisältäen kamat maksaa 300 dirhamia eli noin 75€. Halvin lippu tuohon mestaan näyttäisi olevan noin 50€.

Golffareille tämä on kohteena aivan mieletön paitsi säätakuun myös kenttien määrän takia. Green fee maksut tosin ovat aika huimia, jos vertaa Suomen mittakaavaan. Alle 100€:n ei kierrokselle pääse, oma tasoitukseni ei näille kentille edes riitä.

Desert Safari kierroksia täällä on tarjolla pilvin pimein. Tour pitää sisällään aavikolla autoilua, kamelilla ratsastamista, hiekkalautailua (sand boarding), iltashow:n bbq-illallisen yhteydessä (vatsatanssia jne), juomia, valokuvausta ja muuta pientä oheistoimintaa. Riippuen palveluntarjoajasta hintaan sisältyy nouto ja palautus hotellille. Hinnat vaihtelevat 20€-80€/hlö välillä, mutta jos jaksaa hetken googlailla niin tarjouksia näihin löytyy suht helposti. 

Liikkuminen
Näkemistä ja ihmettelyä täällä riittä toki ilman maksullista tekemistäkin. Itse kiersimme omatoimisesti kävellen, metrolla, taksilla ja monoraililla mm. Burj Khalifan, Burj al Arabin, Dubai Creekin, Dubai Marinan, Palm Jumeirahin, Atlantiksen sun muut tyypilliset nähtävyydet. 

Metron day pass maksaa noin 4€/hlö ja sillä
saa reissata päivän aikana niin paljon kuin jaksaa. Kilometrit taksin kyydissä taittuu myös edullisesti, lähtömaksu on alle 1€ ja esimerkiksi lentokentältä meidän hotellille taksi maksoi 20€ ja matkaa tuli 40-50km. Taksit ovat myös tosi luotettavia, kuskit ymmärtävät englantia ja taksat on kaikissa samat. Monoraililla pääsee Palm Jumeirahin läpi ja päätepysäkki palmun päässä on Atlantiksella, missä on mm. vesipuisto. Lippu kyseiseen kulkupeliin maksaa pari euroa. Tämä retki kannattaa tehdä valoisaan aikaan, koska silloin saa upean näkymän palmusaarista matkan aikana. Yksi vinkki: ÄLÄ KÄVELE. Siis älä ihmeessä kävele mihinkään. Jos luulet, että joku kiva pilvenpiirtäjä on lähellä niin ei se ole. Jos kartasta katsottuna näyttää, että eihän tuonne nyt ole pahakaan matka niin sinne on.

Metrolippu jee.


Syöminen ja juominen
Ruokaan ja juomaan täällä saa myös helposti rahaa palamaan, mutta jos ei hemmottele itseään altaan reunalla drinksuilla jatkuvasti, niin elämiseen menevät kulutkin pysyvät ruodussa. 

Hotelleihin ei automaattisesti useastikkaan kuulu aamiainen. Meidän hotellissa aamiainen maksaa noin 20€/hlö/aamu, joka meidän korvaan kuulosti vähän turhan arvokkaalta. Edullisemmaksi tulee a) syödä omia kaupasta ostettuja eväitä hotellihuoneessa (meillä ainakin huoneen hintaan kuuluu kahvia, teetä ja hedelmiä) tai b) kävellä hotellista ulos ravintolaan syömään aamiaista. Ravintoloiden sijainnista ja tasosta riippuen lounastaminen ja illallisen nauttiminen on aikalailla samoissa hinnoissa kuin Suomessa, samoin kuin ruokakaupan hinnatkin. Kuten varmaan monissa muissakin kohteissa niin myös täälläkin kannattaa etsiä isompi ruokakauppa pienten turistikioskien sijaan, koska tuoreempi tavara ja pienemmät hinnat.

Juominen maksaa. Varsinkin alkoholijuomat, joita siis ei ihan mistä tahansa saakkaan ostettua (uskonnon takia laissa kielletty). Hotellista alkoholia saa, mutta hinnat ovat huikeat. Esimerkiksi yksi bisse maksaa 7-9€. Jep. Voitte varmaan arvata montako kaljaa ollaan reissun aikana juotu?


Shoppailu
Ostoskeskuksia on vaikka millä mitalla, maailman suurimpia tottakai! Vaatteiden ja oikeastaan ihan kaiken muunkin tavaran hinnat ovat samoissa kuin Suomessakin. Toki jos rohkenee lähteä pois ostoskeskuksista pienempiin lähiöihin ja yksittäisiin katupuoteihin saa perus Teneriffa-kamaa magneeteista vesipiippuihin lunastettua halvalla. Vaikka aikomuksena ei olisikaan shoppailla, kannattaa ainakin Dubai Mall:ssa vierailla, sillä siellä on paljon nähtävää muutenkin (vesiputoukset, aquarium, ulkoilmaravintolat, luistelurata jne) ja sijaitseehan maailman korkein rakennus Burj Khalifakin sen juurella.

Näkymät Dubai Mall:n ulkoilmaravintolasta hetkeä ennen kuin suihkulähdeshow alkaa.

Jos viitsii ja omistaa ylimääräistä aikaa, kantsii tsekata Dubain Groupon sekä Nail the Deal-sivustojen tarjoukset; sieltä löytyy mm. Desert Safarille sekä ruokapaikkoihin edullisia  diilejä.

Kaisa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti